• Vanaf € 30,00 verzenden wij gratis.
  • Ophalen is mogelijk in Zoetermeer
  • Vanaf 16:00 tot 22:00

Paleo won het Kennerspiel van het jaar 2021! Het spel was genomineerd voor het spel van het jaar 2021 maar heeft deze op de valreep niet gewonnen.

In deze blog geef ik je wat uitleg over het spel.

Paleo is een coöperatief bordspel voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar. De spelduur is ca 45 minuten.

Je kruipt samen met je medespelers in de huid van holbewoners in het stenen tijdperk. Bij elke beurt leggen alle spelers 1 kaart open op tafel. De kaarten worden op volgorde afgehandeld. Je kunt wapens maken, nieuwe stamleden verwelkomen of je verslaat dieren voor voedsel. Je kunt zelfs muurschilderingen verdien, hebben jullie er 5 verdient winnen jullie Paleo, maar dat is voor later.

Maar, dit zou allemaal veel te gemakkelijk zijn, er heerst ook gevaar. De gevaren zijn wilde dieren, vallende rotsen of een stormloop.

Hierbij kunnen de stamleden gewond raken en dood gaan, weg stamlid. Bij elk stamlid die komt te overlijden krijg je een doodshoofd. Kunnen jullie de

stamleden niet genoeg voeding geven? Dan krijgen jullie ook een doodshoofd, hebben jullie er 5  ? Dan verliezen jullie Paleo....

Voorbereiding op het spel ( deze is ook te lezen via de spelregels)

Leg spelmateriaal op tafel , zoals de werkbank en leg de gereedschapsfiches er naast. Leg het kamp-, wildernis- en nachttableau in die volgorde weer naast de gereedschapsfiches.

De grondstoffen, doodskoppen en de overwinningsfiches plaatsen jullie naast de tableaus.

Volg nu de instructie van de spelregels , zoals kaarten schudden en waar neer te leggen.

Paleo bevat een 7 tal modules die je achterelkaar gaat spelen.

Je speelt in 2 fases:

De dagfase

De nachtfase

In de dagfase kiezen alle spelers de eerste drie kaarten van de stapels. Hiermee worden acties uitgevoerd. De acties zijn bv grondstoffen die je krijgt, gereedschap wat je zelf kan maken of je moet vechten tegen dieren.

In de nachtfase moeten alle spelers de stamleden van eten voorzien

en missies uitvoeren. Worden er stamleden niet gevoed of worden er bepaalde missies niet uitgevoerd? Dan krijgen jullie allen een doodshoofdfiche. En deze fiche wil niemand ....

Dit zijn een beetje de belangrijkste onderdelen van het spel Paleo. Lees de spelregels goed door voor een heldere uitleg.

 

Wij vinden het thema van Paleo , het Stenen Tijdperk onwijs interessant en de vormgeving helemaal het einde.

Het spelmateriaal is heel apart maar wel heel mooi en van goede kwaliteit.

De spelregels lijken heel erg veel maar zodra je deze doorleest zal je snel merken dat er een aantal herhalingen in zitten, valt dus reuze mee en het belangrijkste, ze zijn heel duidelijk en helder.

Al met al vinden wij Paleo een uitdagend bordspel. Het bevat een aantal fases waardoor het spel herspelbaar blijft.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.