Gehele assortiment » Speluitleg + video Carcassonne

Carcassonne is een legspel waar het spelbord tijdens het spel word gelegd. In dit prachtige spel van Hans -Jürgen Wrede bouw je het Franse stadje Carcassonne met al hun straten, wegen, bruggen,kloosters en weiden na.

De speeltijd van dit familiespel is gemiddeld 30 tot 45 minuten en je speelt het speel vanaf 7 jaar met 2-5 spelers.

De bedoeling van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren door horigen ( in het spel voorgesteld door kleine houten poppetjes). De horigen plaats je op strategische een weg, weiland,stad of klooster.

Het basisspel bevat 72 landtegels die aan elkaar grenzen, weide met weide, straten met straten en zo voort. Op elke tegel is dus een afbeelding geplaatst van een klooster, straat, weiland of een weg die aan elkaar passen.

Om de beurt leggen de spelers een landtegel aan waardoor er een spelbord ontstaat. Let wel, een aangelegde landtegel moet grenzen aan minimaal één andere landtegel. Een grens moet bestaan uit meer dan één raakpunt. Alle grenzen moet dus kloppen. Heb jij een tegel geplaatst kan je er ook meteen een horige plaatsen, maar alleen op die tegel die je hebt kunnen aanleggen. Op een landtegel mag maar 1 horige staan.

Het kan zo maar zijn dat tijdens het spel meerdere wegen ontstaan waardoor het mogelijk is om meerdere horigen te plaatsen.

Zo, en nu lijkt het ingewikkeld te worden terwijl dit niet zo is.

Het beste is om de spelregels te lezen tijdens het spel, dit verschaft veel meer duidelijkheid.

Hieronder hebben wij nog een aantal video's geplaatst voor de duidelijkheid.

Veel plezier met lezen en met spelen.

 

Uitbreidingen van Carcassonne:

1. Kathedralen en Herbergen

2. Kooplieden en Bouwmeesters

3. De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

4. De Toren

5. Burgemeester en Abdijen

6.Graaf, Koning en Consorten

7. Bruggen, Burchten en Bazaars

8. Schapen en Heuvels

9. Circus

10. Carcassonne Big Box

 
Carcassonne en Herbergen is de enige uitbreiding die je met maximaal 6 spelers kan spelen.

Bij deze uitbreiding telt een weg met een herberg 2 punten per landtegel. Deze punten scoor je alleen als de weg helemaal is afgebouwd. Is de weg aan het einde van het spel niet afgebouwd is deze weg geen punten waard. Dezelfde regel geldt voor een stad met een kathedraal in. Verder krijgt iedere speler een extra horige, die voor twee telt.
In de uitbreiding Carcassonne Kooplieden en Bouwmeesters word de oogst op de markt verhandelt. Graan, laken en wijn zijn te koop.

Kooplieden en Bouwmeesters is de derde uitbreiding van de reeks  uitbreidingen van het spel Carcassonne. Bij deze uitbreiding kom je een drietal nieuwe spelregels tegen waardoor het spel een andere dimensie krijgt. In elke stad die je hebt afgebouwd mag je handelswaren hebben. Bij deze uitbreiding mag je nu ook een stad van je tegenspeler afbouwen en er handelswaar stallen. Op deze manier word het heel interessant om van je tegenspeler een stad af te bouwen.

Verder zorgen varkens ervoor dat je aan het einde van het spel een punt meer krijgt voor de steden aan je weilanden. Tot slot kun je nu ook een bouwmeester op een weg zetten. Deze geeft je de mogelijkheid om een extra tegel te trekken als je de betreffende weg verlengt.

Kooplieden en Bouwmeesters speel je met 2-5 spelers vanaf 7 jaar.

Uitleg video zie je doos van de eerste druk, de spelregels zijn hetzelfde.Carcassonne de Draak, de Fee en de Jonkvrouw speel je net als de andere uitbreidingen met 2-5 spelers vanaf 7 jaar.

In deze uitbreiding van Carcassonne kan je je tegenspeler met de draak en de jonkvrouw heerlijk dwars zitten.

De draak eet alles op wat hem over de weg loopt. Wil jij niet worden lastig gevallen door een draak zorg dan dat je je project af is, dan heeft de draak geen schijn van kans meer. Gebruik de fee om Carcassonne te beschermen.

De omgeving van Carcassonne wordt geteisterd door een rondzwervende draak. Dappere helden proberen hun horigen tegen het reusachtige monster te beschermen, maar zonder hulp van de fee staan ze volkomen machteloos.

Carcassonne Uitbreiding de Draak, de Fee en de Jonkvrouw is echt een soort sprookje.


In de uitbreiding Carcassonne de Toren bouw je gezamenlijk Torens om meeples van je tegenspelers gevangen te nemen.

Ben jij een speler die de ander graag dwars gaat zitten? Dan mag deze uitbreiding niet ontbreken.

Als 2 partijen een meeple van elkaar hebben opgesloten, wisselen ze deze weer uit. Meeples zijn te beschermen door een toren in bezit te nemen. In combinatie met het basisspel is deze uitbreiding met ten hoogste 5 spelers te spelen, maar met Kathedralen & Herbergen kan er nog een speler meedoen.

Voor ons is dit de leukste uitbreiding omdat je lekker kan "etteren" • Burgemeester, een meeple die alleen in een stad geplaatst kan worden en een variable kracht
 • Transportwagen, een meeple die na een puntentelling naar een ander project verplaatst mag worden
 • Herenboerderij, een speciaal speelstuk dat tijdens het spel een puntentelling van een weide kan afdwingen
 • Carcassonne Burgemeesters en Abdijen bevatten 12 nieuwe landtegels, 6 abdijtegels, 6 burgemeester, 6 transportwagens en 6 herenboerderijen.

Een uitbreiding waar je heel veel punten mee kan scoren. Dit doe je onder anderen met de herenboerderij. Als je deze op de goede manier weet in te zetten scoor jij dikke punten. Jij kan met de strategie er voor zorgen dat je tegenspelers de boeren niet goed kunnen gaan inzetten.

Zet je de burgemeester goed in kan je je tegenspelers steden afpakken.

Met de abdijen is het mogelijk om steden af te bouwen en  evt gaten in het speelveld te vullen. Dit betekend dus, de abdijen leg je tussen 4 tegels in  om het gat te vullen. Leg jij de abdij om het gat te vullen mag je in deze ronde geen landtegel trekken. De abdij geldt als klooster wat betekend dat je er een monnik mag neer zetten.

Een burgemeester plaats je het beste op een landtegel met een schild. Hoe meer schilden op de naastgelegen tegels er zijn hoe sterker de burgemeester is en hoe meer punten je krijgt. De bedoeling hiervan is goed omschreven in de spelregels en heel duidelijk.

De herenboerderij mag je uitsluitend op kruispunten plaatsen. Met andere woorden, de hoek van elke tegel waaruit het kruispunt bestaat mag alleen een weide zijn wil je hier een herenboerderij mogen plaatsen. 

Ook hier geldt, de spelregels zijn heel duidelijk omschreven.

Lees voor spel even de verdeling door voor de tegels die elke speler krijgt en begin gewoon met het spel en lees tijdens het spel nogmaals de regels door. Tijdens het spel worden de puntentellingen heel duidelijk.

Met deze uitbreiding kan je je tegenspeler behoorlijk dwars gaan zitten.
Deze uitbreiding bevat 4 kleine uitbreidingen. De Graaf van Carcassonne, De Rivier II en Koning & Roofridder zijn al eerder als promotieartikelen uitgegeven en zitten nu in deze uitbreiding. De vierde mini-uitbreiding heet Cultusplaatsen & Ketters.

De Rivier II, hier kunnen bouwen de spelers aan het begin van het spel bruggen die zich vertakken. Op deze manier word het moeilijker gemaakt om passende landtegels aan te leggen.

In Koning & Roofridder krijgt de speler met de grootste stad of langste weg extra punten.

Bij de Cultusplaatsen & Ketters bouw je als eerste een klooster of cultusplaats af bouwt krijgt extra punten, de anderen niet.

In De Graaf van Carcassonne kunnen spelers horigen in een bepaald stadsdeel "reserve" zetten en bij een telling op het laatste moment inzetten.Carcassonne Bruggen, Burchten en  Bazaars vanaf 7 jaar. In deze uitbreiding leg je tegels zo dat de weg in een weide eindigt. Er is alleen één maar, in dezelfde beurt moet je een brug bouwen die de weg verlengt.

De 8e uitbreiding van Carcassonne bevat 12 nieuwe landtegels die je door de tegels van het basisspel gaat schudden.

De nieuwe projecten/elementen zijn:

 • Bruggen, waarmee spelers wegen kunnen toevoegen aan hun tegels
 • Burchten, waarmee je punten krijgt voor naburige afbouwde projecten
 • Bazaars, die spelers in staat stellen tegels te kopen bij veilingen

Je mag op elke tegel één brug bouwen, je mag ze wel achterelkaar op verschillende tegels bouwen voor extra extra punten.

Ook mag je de bruggen bouwen op tegels waar al meeples staan.

Het komt bij Carcassonne Bruggen ,Burchten en Bazaars op neer dat alle spelregels van Carcassonne blijven bestaan.

De burchten bouw je om de regio te verdedigen, hier krijg je geen extra punten voor. Bouw je projecten rond om de burchten krijg je punten hier wel punten voor. Heb je je punten gekregen voor het project mag je de meeple weer terug nemen in je voorraad.

Leg jij een tegel met een Bazaars vind er een bazaar landtegels veiling plaats. Je trekt zoveel landkaarten als er spelers zijn. Zijn er minder landtegels dan spelers sla je deze stap over. De landtegels leg je voor je en de volgende speler mag een bod uitbrengen als hij/zij die landtegel wil hebben.Met de klok mee mag elke speler een bod uitbrengen. Doe er je voordeel mee voor extra punten die je hier voor krijgt.

Leuke uitbreiding van Carcassonne voor wederom nieuwe mogelijkheden die het spel net weer iets spannender maakt.

Een echte aanrader.De 9e grote uitbreiding van Carcassonne : Schapen en Heuvels.

Nieuwe elementen in dit spel zijn :

 • Herders, een speciaal figuur die een kudde schapen kan laten groeien en scoren.
 • Schaap en wolf fiches, die uit een zak worden getrokken om nieuwe schapen aan je kudde toe te voegen of ze te verliezen als je een wolf pakt.
 • Wijnvelden, die extra punten opleveren voor naburige kloosters.
 • Heuvels, die een meerderheid geven wanneer er gelijkspel is op een project.
 • Speelmateriaal

  • 18 landtegels
  • 18 schaaps- en wolfsfiches (4x 1 schaap, 5x 2 schapen, 5x 3 schapen, 2x 4 schapen, 2x wolf)
  • 6 herders
  • Leg je tijdens het spel schaapstegel aan word je kudde groter, leg daar in tegen een wolftegel neer word de kudde uit elkaar gedreven.
  • Zet op de weides je herders neer om de kudde uit te kunnen breiden of de kudde terug naar hun stallen drijven.\
  • Word er een wolfsfiches getrokken moeten alle schapenfiches en de herders van het spel terug in voorraad genomen
  • De afhandeling puntentelling is ook bij dit spel duidelijk omschreven in de spelregels. Ook dit is weer net anders dan anders. Elke uitbreiding van Carcassonne heeft zijn eigen doel en spelregels. Schapen en Herders speel je maximaal met 5 spelers vanaf 7 jaar.Carcassonne Circus , een inmiddels populaire constructieve uitbreiding . In deze uitbreiding van Carcassonne bouw je menselijke piramides en zet je de circusdirecteur in voor extra punten.

Probeer je meeples rond de circus te plaatsen voor je tegenspelers die kans krijgt. Hier krijg je extra punten voor. Ben jij in staat je meeples in te zetten als artiest? Per meeples die jij als artiest weet in te zetten krijg je 5 punten extra. De circusdirecteuren zijn gewone meeples die je weet in te zetten bij de circustent en de artiesten weet te plaatsen, ook hier vang je extra punten voor.

Wat het mooie is aan Carcassonne Circus, je kan deze uitbreiding ook combineren met het oude basisspel en deze uitbreidingen. Dus geen extra uitgaven nodig.

 
Carcassonne Big Box 3

Wat zit er allemaal in deze grote doos?  Carcassonne Big  Box voor de echte liefhebber en kenner van de reeks Carcassonne spellen. Let wel, in de Big Box zit ook het basisspel en de twee grote uitbreidingen Kathedralen € Herbergen en de uitbreiding Kooplieden € Bouwmeesters.

Verder bevat de Big Box nog 9 kleine uitbreidingen en 188 landtegels, 86 Meeples in alle soorten en maten. 34 verschillende speelstukken en een overzichtelijk boekje met de spelregels.

Carcassonne Kathedralen & Herbergen is de 1e grote uitbreiding en Kooplieden & Bouwmeesters de tweede grote uitbreiding.

Met de uitbreiding Kathedralen & Herbergen worden de straten en steden waardevoller als deze netjes zijn afgebouwd.

De tweede grote uitbreiding Kooplieden & Bouwmeesters , Kooplieden concurreren om de verdeling van goederen in de steden. De bouwmeesters staan dubbele beurten toe, waardoor wegen en steden sneller groeien. Een handig ingezet varken zorgt voor hogere opbrengst van boeren

Let op: beide uitbreidingen kan je ook los aanschaffen.

De 9 kleine uitbreidingen zijn:

De Abt

De abt doet het dagelijkse werk in het klooster weliswaar graag, maar nog liever verblijft hij in de tuinen van Carcassonne, waar hij zich zolang vermaakt als hij wil.

De Rivier

De rivier slingert prachtig blauw door het groene landschap. Met deze uitbreiding begin je het spel niet met 1 maar met 12 starttegels. Dit zorgt voor een eerlijkere start van het spel.

De Vliegtuigen

Als vindingrijke techneuten willen de spelers hun zelfgemaakte vliegtuigen uitproberen en het luchtruim verkennen. Je meeples vliegen rond om projecten in de buurt te claimen. Helaas is de landingsplaats nog een beetje onvoorspelbaar.

De Veerboten

Sommige wegen rondom Carcassonne leiden naar kleine meren. Daar varen veerponten, die de wegen steeds op een andere manier verbinden. Dit biedt nieuwe uitdagingen voor wegenbouwers.

Tovenaar & Heks

Magiërs bezoeken de streek van Carcassonne. Terwijl de macht van de tovenaar wegen en steden tot bloei laat komen, staan de inwoners van Carcassonne wantrouwend tegenover de vaardigheden van de heks.

De Rover

Roverbendes zijn onderweg en eisen je geld. Als meeples punten incasseren, houden deze “edele volgelingen” hun hand op.

Graancirkels

Op de akkers buiten Carcassonne duiken mysterieuze tekens op, die het leven van ridders, boeren en struikrovers op zeldzame wijze beïnvloeden.

 Bij vragen schroom niet om deze te stellen.

Gebruik hier voor het onderstaande contactformulier


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.