Gehele assortiment » Speluitleg + video’s Catan » Speluitleg + Video Bordspellen overig

# Bordspellen overig inclusief video speluitleg


De bordspellen van 999 Games zijn al jaren populair en behoren tot de beste en boeiendste bordspellen. Er zijn verschillende en uiteenlopende thema's en strategieën die je bijna zelf niet kan bedenken.

999 Games is een Nederlandse uitgever van bordspellen en kaartspellen. Het bedrijf is ontstaan in 1990 als postorderbedrijf en uitgegroeid tot een inheems groot bedrijf. Met de uitgave van de reeks Kolonisten van Catan werd het bedrijf bekend over de gehele wereld en wist onwijs veel bordspellen uit brengen.

999 Games heeft een aantal keren spellen uitgebracht die het spel van het jaar behaalden.

Catan 3D editie waar Catan tot leven komt.De spelregels zijn gelijk aan het basisspel en is te spelen met 3-4 spelers.

De doos komt binnen en het is al meteen, WOW wat ziet dit er leuk uit.

Aan de voorkant van de doos is een soort plastiekfolie waar je doorheen kan kijken. De afgewerkte miniaturen vallen meteen op. Zodra je doos hebt geopend val je van de ene verbazing in de andere. Wat is dit prachtig mooi bedacht en tot de puntjes af gewerkt.

Tijdens het spel, het bouwen van de straten, dorpen en steden, lijkt het net echt. Er rijzen echte wegen en nederzettingen uit de grond. De weides, bergen etc, zo mooi gemaakt.

Waar voor je geld. € 269,95 is een hoog bedrag, maar je hebt wel wat. Niet te evenaren.

Ben jij een liefhebber is dit zeker een aanrader
De zoektocht naar El Dorado  is een spannend expeditie spel en valt onder de categorie deck buildingsspel

en is het spel van het jaar 2020 geworden

Voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar

In het spel is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk je weg gaat vinden naar het legendarisch stadje El Dorado. Maar zo gemakkelijk is dit niet, je moet door het dichte oerwoud en over kolkende rivieren. En als dit niet genoeg is kom je ook nog oog in oog te staan met onbekende stammen die in het oerwoud leven.

Speel je De zoektocht naar El Dorado voor de eerste keer?

Bekijk dan even de spelregels voor de verschillende moeilijkheidsgraden. Deze zijn ingedeeld in 3 verschillende categorieën, eenvoudig, gemiddeld en moeilijk. En als dat nog niet genoeg is zit er ook nog een grotvariant bij.

Speel als beginner de gemakkelijke variant om op deze manier bekend te raken met het spel en de spelregels. Lees de regels tijdens het spelen en niet vooraf, dat kan onoverzichtelijk overkomen terwijl dit niet het geval is. 

Heb je het spelbord neergelegd plaats je de soort blokkades tussen 2 terreintegels , wel eerst schudden. De rest van de blokkades leg je terug in de doos. Dit om te voorkomen dat je snel over het spelbord kan vliegen richting El Dorado.

De verschillende expeditiekaarten leg je op soort neer, er zijn 18 verschillende soorten, dit houd in dat je 18 stapels moet hebben liggen. Leg nu de 6 stapels met een zonnetje in de rechteronderhoek naast elkaar op het markttableau. De 12 stapeltjes zonder dit symbool komen boven het markttableau.

Tijdens het spelverloop speel je kaarten, je legt kaarten af en je trekt kaarten.

Ik zal je de gehele spelverloop besparen, als je alles klaar hebt gelegd en begint met spelen houd de spelregels bij de hand.

Is er één van spelers die El Dorado heeft bereikt start de laatste ronde. In de laatste ronde kan je nog een poging wagen om ook het plaatsje te bereiken. Zijn er meerdere spelers die het stadje heeft weten te bereiken, is de winner degene die de meeste blokkades heeft.

Wil jij El Dorado spelen met 2 spelers krijg je 2 speelstukken i.p.v. 1. Het mooie hier aan is dat bij elke beurt mag kiezen welk speelstuk je gaat verplaatsen. De winnaar is die met beide speelstukken El Dorado als eerste weet te bereiken.

Bij de spelregels zie je een aantal voorbeeldroutes die je na kan bouwen om zo het spel te leren kennen. De routes zijn opgedeeld in drie varianten, een makkelijke, gemiddelde en moeilijke routes.

Heb je het spel onder de knie is het leuk om de grotvariatie aan het spel toe te voegen. Er zijn bij deze variatie een aantal grotfiches toegevoegd met ieder zijn eigen eigenschap. Voor elke fiche staat exact vermeld welk voordeel je kan pakken. Een prachtige toevoeging voor dit prachtige spel. Een spel die het speelgoed van het jaar 2020 eer aan doet.


Wingspan is een vogelspel vol tactiek en spanning. Probeer de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel activeert een ketting van krachtige combinaties. Bouw jij het beste actiemotortje? Ook solitair te spelen, hier zijn extra spelregels aan toe gevoegd.

Wingspan is genomineerd tot spel van 2019 en genomineerd tot Nederlands spellenexperts 2019 en ook uiteindelijk de winnaar geworden.

Wingspan is niet alleen mooi om te zien maar ook nog eens een onwijs leuks spel.

Speel je Wingspan voor de eerste keer is het misschien handig om onderstaand uitlegvideo te bekijken.  De spelregels zijn vrij complex, vandaar handig om de video te bekijken.

Heb je de spelregels onder de knie is het een fantastisch spel.

Je gaat in Wingspan vogels verzamelen, elk met zijn eigen kracht. Je gaat eieren leggen en voedsel verzamelen. ( op elke vogelkaart staat ook uitleg van de vogels zelf, heel interessant) Wingspan basisspel speel je met 170 kaarten met vogels uit Noord - Amerika.

Het spel bevat  unieke vogelkaarten die met de verschillende bonuskaarten voor oneindige variatie zorgen.

Wingspan is een echte aanrader voor tactische spelers die van spanning houden.

Door je vogels slim met elkaar samen te laten werken, behaal je het meeste voordeel. Dankzij tactische combinaties scoor je zo meer eieren, kaarten of voedsel dan je tegenspelers. Er zijn dan ook een groot aantal manieren om punten te verzamelen. Wie na vier rondes de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

 Wingspan Europa:

Ben jij gek op vogels en ben je op de hoogte van de spelregels van het basisspel en wil je meer uitdaging?

In deze uitbreiding maak je kennis met de vogels uit Europa terwijl je in het basisspel al kennis hebt gemaakt met de vogels uit Noord - Amerika. Om de spellen van Wingspan spannend te maken schud je de kaarten van het basisspel door de kaarten van de uitbreiding van Europa.

Wingspan  Europa is de eerste uitbreiding van het Wingspan basisspel waar de vogels nieuwe eigenschappen hebben en de interactie tussen de spelers vergroten.

 Sommige vogels kunnen profiteren van overtollig voedsel. Alle kaarten zijn zo ontworpen dat ze door de stapels van het
basisspel (en toekomstige uitbreidingen) kunnen worden geschud.
Deze uitbreiding bevat een extra doos om de groeiende verzameling vogels (actuele en nieuwe) te kunnen opbergen, 15 paarse ei-miniaturen, extra voedselfiches en een scoreblok om de scores voor solo- en multiplayer-spellen bij te kunnen houden.

Wingspan uitbreiding bevat 81 vogelkaarten die in Europa leven. Op elke kaart kom je interessante info tegen en handige weetjes van de vogels tegen.

Uitgifte van het spel : 2019


Je hebt het basisspel van Wingspan al een aantal keren gespeeld? Dan word het tijd voor de 2e uitbreiding.
1-5 spelers vanaf 10 jaar.

Wingspan uitbreiding: Oceanië Als fanatieke vogelaar heb je inmiddels al de nodige ervaring opgedaan met de vele vogelsoorten in Wingspan. Je hebt kennis gemaakt met de vogels uit Noord - Amerika en de vogels uit Europa.

Op de kaarten staan nog leuke weetjes van de vogels vermeld zodat je er ook nog iets van leert. Dit is onwijs mooi bedacht.

Met de 3e uitbreiding van Wingspan Oceanië maak je kennis met de vogels uit Australië, New Zeeland en de vele eilanden er omheen.  Er zitten ook vogels bij die niet kunnen vliegen.

 Deze uitbreiding kent een nieuwe voedselsoort en een nieuwe kleur eieren, zodat je voor de nieuwkomers ook de juiste leefomstandigheden kunt creëren. Oceanië heeft een unieke biodiversiteit en overvloed aan plantaardige suikers.

De nieuwste voedselbron in deze 3e uitbreiding is Nectar.

 Voor elke vogeleigenschap of bonuskaart die betrekking heeft op vleugelwijdte gelden deze vogels als jokers. En de nieuwe ‘gele’ vogelkaarten geven je een sterke actie die aan het eind van het spel wordt uitgevoerd. Deze uitbreiding bevat daarnaast nieuwe speler tableaus, bonuskaarten en meer “einde ronde” doelen. Zorg dat jij aan het einde van het spel de beste combinatie vogels hebt en sluit het spel “zo trots als een pauw” winnend af. *Om deze uitbreiding te kunnen spelen, is het basisspel vereist.

Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren? Alle Wingspan uitbreidingen vereisen sowieso het Wingspan basisspel. Daarnaast kun je Europa en Oceanië combineren en ze tegelijk toevoegen aan het basisspelSaboteur de verloren mijnen speel je met minimaal 3 tot maximaal 9 spelers vanaf 10 jaar.

Het doel van het spel Saboteur de verloren mijnen is dat je met jouw clan een weg door het oerwoud te creëren richting de mijnen.

Voordat je met het spel begint leg je alles klaar. Er zijn 2 clans, een blauwe en een gele. Leg het spelbord klaar en leg er 2 startkaarten bij. Elke speler krijg vervolgens een dwergenkaart, hier staat je rol op. Je bent trouw, een egoïst of een saboteur, je medespelers weten dus niet wat jouw rol is. JIj weet niet wat de rol van je tegenspelers is.  Er zijn 4 mijnen die geschud worden en gedekt op het bord worden gelegd.

Vervolgens krijg je handkaarten , dit zijn wegen - en actiekaarten. Kies een dwerg van jouw clan  en zet deze op de startkaart neer.

Het spel kan beginnen:

 1. Speel een handkaart of leg er 1-2 af. Deze actie is verplicht.
 2. Verplaats jouw dwerg. Je mag 1-3 kaarten lopen. Deze actie is optioneel.
 3. 1 of 2 nieuwe kaarten van de trekstapel nemen. Deze actie is verplicht.
 4. Je kunt ook een actiekaart spelen. Met sommige kun je hindernissen oplossen, anderen geven je waardevolle geheime informatie en met sommige kun je anderen ronduit dwarszitten. Ben je niet blij met je kaarten dan kun je ook passen en 1-2 kaarten dumpen.

  Na het plaatsen van een kaart mag je 1-3 (soms zelfs 5) stappen lopen. Lopen is niet verplicht en je bepaalt zelf hoeveel stappen je zet als je het wel doet. Eindig je bij een mijn, dan mag je een schat pakken. Ook bij het verplaatsen gelden regels, je kan niet zomaar alles overal voorbij rennen. Als laatste vul je je handkaarten weer aan vanuit de trekstapel.

 5. Aan het einde van het spel onthul je je ware aard en kunnen er punten worden geteld.  Zie de video uitleg hieronder en lees de spelregels tijdens het spelverloop.


De Kwakzalvers van Kakelenburg : De Kruidenheksen is een fantastische uitbreiding op het basisspel De Kwakzalvers van Kakelenburg. Heb je het basisspel al een aantal keren gespeeld en zoek je meer in dit fantastische bordspel word het tijd voor deze uitbreiding.

Het basisspel speel je met 4 spelers terwijl je de Kruidenheksen met 5 spelers kan spelen, extra spelmateriaal aan toegevoegd.

Zo kom je in deze uitbreiding het Narrenkruid tegen,oranje fiches ( pompoenen) en knalerwten.

Als je bent uitgekeken op de vorige ingrediëntenboeken? Geen enkel probleem, in deze uitbreiding zitten 8 nieuwe. De leukste toevoeging van de uitbreiding van de Kwakzalvers zijn de ......12 Kuidenheksen.

Het spel is niet moeilijk te begrijpen en geeft het basisspel de Kwakzalvers een mooie toevoeging.

De nieuwe receptenboeken zijn dubbelzijdig en duidelijk omschreven wat de bedoeling is.

Lees ook bij dit spel de spelregels tijdens het spel door en bekijk de video.

De uitbreiding de Kwakzalvers van Kakelenburg de Kruidenheksen speel je vanaf rond de 10 jaar.

 Anasazi, een bordspel waar ik meteen nieuwsgierig naar werd van het zien van het plaatje op de doos. De spelregels opgezocht en meteen maar gaan spelen. Je eigen expeditie starten in Zuid-Amerika, helemaal te gek.

Het spel start je met 28 landtegels en 6 startlocaties en de expeditie routes worden klaar gelegd.Het spel bevat 48 expeditieroutes en 48 blokken (archeologische schatten, 12 × 4 kleuren), 16 ruïnes (4 × 4 kleuren), 1 waardetabel, 8 opdrachtkaarten en voor elke speler 7 kampen. 

Elke speler kiest een kleur en ontvangt 7 kampen. Om de beurt plaats je 2 kampen tussen de landtegels. Heeft iedereen 2 kampen geplaatst ontvang je een geheime opdracht waar de kleur op staat van de schatten waar je dubbele punten mee kan scoren.

Laat de expeditie maar beginnen.

 

Het doel van het spel :  zoveel mogelijk punten te scoren door het veroveren van schatten in vier verschillende kleuren. De waarde van iedere schat wordt bepaald door het aantal ruïnes in de betreffende kleur die niet opgegraven zijn. Omstebeurt mogen de spelers twee acties uitvoeren. Je kan daarbij kiezen uit twee dingen (je mag ook twee keer hetzelfde doen in één beurt), namelijk het bouwen van een nieuw basiskamp of het verlengen van een expeditie.

Fantastisch mooi spelmateriaal, lijkt net echt.  Het spelbord word opgebouwd met losse kartonnen tegels die de bergtoppen van de Anasazi voorstellen.

Gemakkelijke spelregels.Zoek je een leuk bordspel voor 2 spelers? Stop dan met zoeken.  Aqualin is een spel met gemakkelijke spelregels en toch uitdagend.

Je probeert zoveel mogelijk dezelfde vormen of vissen bij elkaar te zoeken. Hoe meer jij bij elkaar hebt weten te sparen hoe meer punten het oplevert. Hartstikke gezellig en nog spannend ook.

Het spel kan uitstekend gespeeld worden vanaf rond de 8 jaar terwijl er aangegeven word vanaf 10 jaar.

Een leuk eenvoudig spel die je een aantal keer achterelkaar kan spelen. De spelduur is ca 20 minutenTapestry bordspel, niet te geloven, wat een spel is dit. Je denkt misschien best een duur spel, maar dan heb je ook wat. Het spel is uitgegeven in 2019 en in 2020 uitgroepen tot het spel van het jaar.

De inhoud van de doos is van echte Topkwaliteit. De kaarten, de spelbordjes en de unieke vorm van het grote speelbord tot de geschilderde miniaturen.

Het spel bevat overzichtsbladen die superhandig zijn en eigenlijk geen vragen overlaten.

Tapestry is uitgegeven door Jamey Stegmaier maar door 999 Games in het Nederlands vertaald, onwijs geode zet. Dit spel moet je gewoon hebben als ook jij een liefhebber bent van strategische bordspellen. En laten we zeggen, ik ben bij 999 Games nog geen spel tegengekomen die niet de moeite waard is.

De spelregels zijn best kort waardoor je af en toe termen tegenkomt tijdens het spelen waardoor je aan het twijfelen kan raken. Maar, met een gezonde verstand heb je het snel door wat er bedoeld word.

Elk spel zal anders verlopen i.v.m. de geheime opdrachten die je telkens gaat uitvoeren ( je eigen beschaving gaat creëren) De spelduur is ca 90 minuten en je speelt dit prachtige spel met maximaal 5 spelers vanaf rond de 12 jaar.

Wil jij ook Tapesry aanschaffen? Dit is echt de moeite waard en een uitbreiding is er ook al. Deze is in 2020 uitgebracht en geeft nog meer variatie aan het spel.

 Tapestry uitbreiding Plannen en Complotten. Heb je Tapestry goed onder de knie en vind jij dit spel ook het einde? Dan is het misschien tijd voor deze uitbreiding. Plannen en Complotten is uitgegeven in 2020 en nu al razen populair.

Door het basisspel met deze uitbreiding te spelen word dit spel eigenlijk richting een expertspel. Ook de uitbreiding van Tapestry bevat prachtig mooi spelmateriaal tot in de puntjes uitgewerkt.

In de uitbreiding zit:

 • 7 Extra Miniaturen
 • 15 Extra Tapijtkaarten
 • 10 Extra Beschavingstableaus
 • 4 Ruimtetegels (eigenlijk 5, want 1 tegel is een vervanger van een tegel uit het basisspel)
 • 5 Bezienswaardigheidskaarten, 12 Bezienswaardigheidsfiche en een Buidel zijn nieuw toegevoegd.
 • Door de 10 nieuwe beschavingen die aan het spel zijn toegevoegd krijgt het spel nog meer variatie. Je kunt nu bijvoorbeeld ook kiezen uit Aliens, Spionnen, Schatzoekers of Knutselaars.
 • De spelregels zijn niet echt aangepast, maar de variatie van het spel is enorm gestegen.
 • Ben jij er klaar voor? Ook dit is zeker een aanrader voor de liefhebbers.


Agricola valt onder de categorie Expertspel en kan door 1-4 spelers vanaf 12 jaar worden gespeeld. De spelduur is gemiddeld 30 minuten, ben jij echt een verwaande expert speler kan je het spel een aantal keer achter elkaar spelen.

Agricola Basisspel is de nieuwste versie van Agricola en uitgegeven in 2016.

Het spel Agricola speelt zich af in het jaar 1670 in Europa en is bezig met de wederopbouw, Europa is in die jaren verwoest door de pest en armoede.

Elke speler begint als boer en moet vanaf onderdaan beginnen en proberen om zijn eigen leven weer op te bouwen. Je gaat je eigen boerderij bouwen, je gaat ploegen en handelen en verhandelen. Elke speler begint dezelfde grond en middelen, degene die in staat is om een lux bestaan weet op te bouwen wint het spel. Bij Agricola wordt hard werken beloont.

Agricola speel je in 14 rondes, wie in deze rondes de meeste welvaartspunten weet te bemachtigen. Deze krijg je voor :

de grootte van het huis, akkers, omheiningen, vee, graan en groenten, omheinde stallen, investeringen, etc. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste bouwstoffen in zijn of haar voorraad.

Let hier wel op, je tegenspeler wil hetzelfde dan jij wil, dus hou hem / haar goed in de gaten.

Heb je Agricola een aantal keren gespeeld kom je er achter dat de mogelijkheden oneindig zijn en geen spelverloop hetzelfde zal zijn. 

Ben je toch op een gegeven uitgekeken en denk je alle variaties gespeeld te hebben? ( kan ik mij trouwens bijna niet voorstellen) Maar het kan natuurlijk, ook hier is over nagedacht, dan de uitbreiding aanschaffen, Agricola De Lage Landen.:
Agricola de lage landen bevatten 240 nieuwe kaarten en het spel is onderverdeeld in 3 decks: Nederland, Vlaanderen en Wallonië.

Wil je deze uitbreiding spelen moet je wel in het bezit zijn van het basisspel. De kaarten van de Lage Landen schud je door de kaarten van het basisspel.

Vind je het leuker om alleen met de kaarten van deze uitbreiding te spelen kan dat ook. Net wat je zelf prettiger vind. In deze uitbreiding vind je groente miniaturen ter vervanging van de groentefiches uit het basisspel en een vel met stikkers. Vind je het leuk om de onderdelen van jet spel   te versieren zou ik dat lekker doen.

Wat je misschien niet verwacht van de uitbreiding De Lage Landen is dat er nog een kleine uitbreiding bij zit, de Seizoenen.

Probeer je gezin zo groot mogelijk te maken, hoe meer gezinsleden je hebt hoe meer acties je mag uitvoeren.

Een leuke aanvulling op het basisspel Agricola.


Marco Polo is een strategisch bordspel voor 2-4 spelers vanaf rond de 12 jaar. Met Marco Polo ga je op ontdekkingsreis met behulp van dobbelstenen.

Om Marco Polo te kunnen winnen is niet alleen strategie nodig maar ook geluk. Waarom? Omdat je afhankelijk bent tijdens het uitvoeren van acties van de dobbelstenen.

De spelregels die in het spel zijn bijgevoegd en duidelijk omschreven. Wil je het spel met 2 spelers spelen staat ook hier duidelijk omschreven wat je moet doen en hoe het spel te beginnen.

Je kunt tijdens het spel reizen maar om te winnen is dit niet echt noodzakelijk. Uiteindelijk gaat het om de puntentelling, door handelscontracten aan te gaan kan je veel punten verdienen.

Kijk dus per spel welke strategie voor jouw het beste is.

Het lijkt misschien nu wel een beetje onduidelijk maar als je met het spel gaat  beginnen word de bedoeling van het spel snel duidelijk.

Omdat je per spel een andere tactiek kan toepassen zal je zien dat je niet uitgespeeld raakt en elk spel weer apart en uniek is.

Marco Polo spel is in 2016 uitgeroepen tot speelgoed van het jaar en is onder de categorie Expertspel gezet.