Calico bordspel van White Goblin Games.

Een spel voor de echte kattenliefhebbers ?Ja en Nee

Dit grandioze spel bedacht door Auteur Kevin Russ hoort bij de meest verkochte spellen van 2022, en dan niet te vergeten dat het spel in 2021 in Nederland  op de markt werd gebracht door White Goblin Games .

Dit zegt heel erg veel. Wij werden erg nieuwsgierig en vragen ons af wat zit hier achter dat dit spel binnen zo een korte tijd bijzonder populair is geworden.

Calico speel je met 1-4 spelers

Er zit dus een solo module in het spel, kan je alvast oefenen en weet je hoe het spel werkt en wat de bedoeling is.

De aanbevolen leeftijd is 10 jaar en ouder.

 

Speel een potje in ca 60 minuten uit, perfect als je geen zin hebt om uren achter elkaar te spelen.

Wat zit eigenlijk in de doos :

4 quilt spelersborden 108 lapjestegels 80 katfiches 52 knoopfiches 24 opdrachttegels 5 dubbelzijdige kat scoretegels 6 zwart-witte lapjestegels 1 scoreblok 1 stoffen tegelzak 1 quiltmeester medaille 1 knoop scoretegel spelregels

Laten wij even beginnen

Er zijn 4 spelersborden ,voor elke speler dus een eigen bord. Deze methode van spelen zie je steeds vaker terug bij de nieuwere bordspellen hetgeen ons erg aanspreekt. Trouwens, de speelborden en de fiches en tegels zijn van goede en sterke kwaliteit, best belangrijk om bij te vermelden.

De bijzondere sterke tegelzak ( niet verplicht om te gebruiken maar wel erg leuk en gemakkelijk ) waar je de 108 lapjestegels in kunt doen om deze door elkaar te kunnen schudden. ( nieuwe manier van schudden ) De tegels worden vervolgens uit buidel getrokken in jouw beurt. Wil je de zak niet gebruiken leg dan de tegels gedekt op tafel.

Speluitleg :

Elke speler krijgt zijn eigen speelbord met daarbij 6 opdrachtfiches waar elke speler er 4 van trekt. Van de 4 fiches worden er 3 gekozen en open op de tafel gelegd . Dit is de MARKT. Trek 2 lapjestegels en houd deze geheim voor je tegenspelers .Vervolgens leg je de knoopscoretegel met alle knoopfiches op tafel.

Begin van het spel 

1- Leg een lapjestegel op je eigen spelersbord

2 - Je pakt een open lapjestegel van de markt en neemt die op handen. Pak een lapjestegel die voor je liggen van de Markt. De tegel mag je overal op je speelbord leggen, deze hoeven niet aan elkaar te grenzen.

3 - Je vult de markt weer aan met een tegel uit de buidel.

Nu de vraag : hoe punten te scoren?

Je kunt punten scoren indien er bepaalde tegels aan elkaar grenzen.

_ opdrachttegels bevatten iconen, de beschrijving vind je terug in de spelregels.

bv icoon AAA-BBB / dat je  2 verschillende kleuren moet hebben en van elke kleur 3 tegels of 2 verschillende patronen moet hebben en van elk patroon 3 tegels, dus 2 mogelijkheden.

Haal je 1 van de beschrijvingen zoals hierboven krijg je de volgende punten : scoor je met kleur en patroon. Dan krijg je de aangegeven punten in het blauw. Slaag je erin om zowel kleur als patroon te leggen? Dan krijg je de punten die op de opdrachttegel in het geel staan afgebeeld.

Ook kan je katfiches en knoopfiches verdienen. Voldoe jij aan een specifieke kat scoretegel scoor je extra katfiches die je ook meteen mag spelen.

Heb je 3 lapjestegels van dezelfde kleur aan elkaar liggen scoor je een knoopfiche van de zelfde kleur. Ook deze plaats je op het speelbord, op de lapjestegels.

Er zijn 6 verschillende kleuren knoopfiches, heb je deze alle 6 in je bezit krijg je een regenboog.

 

Het spel eindigt zodra de 22e lapjestegel is geplaatst.

 

Leg de beschrijving even naast je bord tot dat je de icoontjes allemaal door hebt en kan onthouden.

De beschrijving van Calico is heel duidelijk en erg toegankelijk.

Wij zijn er achter als je eenmaal er achter bent hoe het beste punten te scoren word het spel steeds leuker. Je bent steeds aan het afwegen waar je tegel neer leggen om het beste resultaat te boeken.

Het spel bevat strategie maar ook geluk. Welke tegel trek je, wat kan je ermee en waar leg je deze neer. Welke opdracht moet je uitvoeren en welke opdracht moeten de andere spelers uitvoeren.

Het spel bevat zeker een strategie, maar je bent ook aangewezen op geluk.

Probeer wel opdrachten volledig af te ronden omdat je hier de meeste punten kan scoren. Begin je aan een aantal projecten is de kans aanwezig dat je minder punten scoort omdat je de projecten niet af krijgt.


Taal Nederlands
Aantal Spelers 1-4
Leeftijd 10+
Categorie Bordspel - Strategie / Geluk
Auteur Kevin Russ
Uitgever White Ggoblin Games
Jaar uitgifte 2022

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.