Pyramido

Gepubliceerd op 17 mei 2024 om 13:56

Pyramido Nederlandstalig uitgegeven door White Goblin Games in 2024.

Je bouwt een Piramide met maximaal 4 spelers in 4 ronden en in 4 lagen. De Piramide komt tot stand door de juiste tegels aan elkaar te kunnen leggen.

Tegels worden van de trekstapel getrokken en moeten vervolgens in 4 ronden in elkaar worden geschoven. Hoe meer van dezelfde kleuren je in elkaar kan schuiven hoe hoger de puntentelling zal uitvallen.

 

Eerst zijn wij benieuwd wat er in de doos zit:

  • 90 unieke bouwtegels ( dubbelzijdige dominio tegels )
  • 12 wisselkaarten
  • 24 houten juwelen (4 van elk van de 6 soorten)
  • 1 scoreblok
  • spelregels

Wat ons meteen opvalt is dat de tegels van goed stevig materiaal zijn en de vrolijke kleuren maakt iedereen erg nieuwsgierig. Als wij de spelregels bij pakken zijn wij positief verrast, er staan veel plaatjes in zodat je gelijk ziet wat de bedoeling is. De regels op zich zijn duidelijk omschreven en vrij gemakkelijk te onthouden.

 

Pyramido is een strategisch legspel die je in ca 45 minuten speelt vanaf rond de 8 jaar.

De 1e verdieping duurt het langst, de 2e , de 3e en de 4e duren korter omdat de Piramide steeds smaller word.

Het spel speel je in 4 fases waar je verschillende acties gaat uitvoeren.

Begin van het spel - leg alle tegels voor het spel, deze dient als trekstapel. De houten juwelen ( Egyptische symbolen) worden verdeeld, elke speler ontvangt van elke kleur 1 juweel, 6 houten juwelen dus.

De tegels waar de Piramide mee gebouwd worden bestaan of uit 2 kleuren of uit 1 kleur, 6 verschillende kleuren - bruin, geel , groen, geel ,rood ,lichtblauw en donkerblauw. De houten juwelen hebben dezelfde kleuren.

Begin je jouw Piramide met een bv blauwe tegel zet je hier een blauwe juweel op.


Voor 2-4 spelers

vanaf ca 8 jaar

speelduur va 45 minuten

Nederlandsatalig


Elke speler krijgt nu 3 dubbel gekleurde tegels, vergelijk ze met Domino stenen. Je hebt dus nu 6 verschillende kleuren waarmee je begint te bouwen, eigenlijk tegen elkaar te schuiven

Schud alle andere tegels door elkaar, leg er drie apart en de rest leg je in 4 gelijke trek stapels in de lengte voor je. De drie apart gelegde tegels leg je voor de open trekstapel, dit noem je de steengroeve.

De 3 tegels worden in het spel de steengroeve genoemd.

Begin van het spel - pak een van de tegels  leg deze op je eigen speelveld. Nu zet er de juiste kleur  houten juweel

en zet deze op de tegel van dezelfde kleur. Kan je nu tegels aanleggen met het zelfde symbool begin je punten te scoren.

Let op : leg met strategie, leg jij tegels aan elkaar en ontstaat er een gat omdat de symbolen niet passen en  kan je het gat niet dichten moet je een tegel pakken van de steengroeve die wel past ( overlaptegels) Heb je geen tegel die past houd voor het spel op en heb je meteen verloren. Kijk dus altijd goed welke tegel je waar legt.

De steengroeve moet altijd uit 3 domino tegels bestaan, heb je er 1 nodig om een gat te vullen moet deze weer worden aangevuld.

Heb jij de eerste laag van de Piramide gespeeld moeten er n totaal 10 domino’s (4×5 tegels) op je speelbord liggen. Nu worden de eerste punten geteld en genoteerd op de scoreblok.

De 2e ronde kan beginnen en de 2e laag van de Piramide worden "gebouwd " Ga zo door met leggen totdat er 4 lagen voor je liggen. Alle bouwtegels zijn nu op en de laatste puntentelling begint.

Hoe de puntentelling in zijn geheel werkt kan je beter via de spelregels bekijken, hier staat exact uitgelegd hoeveel punten je mag noteren.

Tip:

Leg zoveel mogelijk tegels met dezelfde kleuren en symbolen aan elkaar indien dit lukt. Op deze manier scoor je zeker meer punten dan je tegenspeler.

Hou jij van Domino , van puzzelen en van leg spellen ? Dan zou ik het spel PYRAMIDO zeker aan schaffen

 

Wat een leuk spel is dit, wij houden van verschillende soorten bordspellen, maar deze is vinden wij wel heel bijzonder.

Pyramido kopen

Taal Nederlands
Aantal Spelers 2-4
Leeftijd 8+
Speelduur € 3,50
Uitgever ca 45 minuten
Auteur Ikhwan Kwon
Jaar uitgifte 2024
EANCode 8718026306069


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.