Qwixx is een onwijs leuk en gezellig dobbelspel voor 2-4 spelers.

Voordat ik er iets over ga vertellen vindt ik het de moeite waard om te laten weten dat er sinds 2018  1.400.000 exemplaren zijn verkocht.

OK, dit moet dus echt een leuk spel zijn.

Wij hadden er al meerdere malen via vrienden en kennissen over gehoord maar onze voorkeur ging meer uit naar bordspellen zoals Everdell, Catan of andere strategische bordspellen.

Natuurlijk konden wij niet achterblijven, het spel beland op tafel en de spelregels worden doorgelezen.

Qwixx speel je met 2-5 spelers vanaf 8 jaar.

Het spel bestaat ui 6 dobbelstenen en scoreblokken. De dobbelstenen zijn in de kleuren rood, geel, groen, blauw en 2 witte.

De kleuren van de dobbelstenen komen terug op de scoreblokken.

In het kort: je gooit beurtelings de dobbelstenen, degene die de dobbelstenen werpt is de actieve speler, de andere spelers doen passief mee.

De actieve spelers telt de punten bij elkaar van de twee witte dobbelstenen. Het resultaat van de twee witte dobbelstenen mag iedereen op zijn/haar scoreblok ongeacht de kleur aankruisen.

Vervolgens telt de actieve spelers de punten van één witte dobbelsteen en één gekleurde dobbelsteen naar keuze bij elkaar op. Het resultaat van beide dobbelstenen mag uitsluitend de actieve speler van de gekozen kleur dobbelsteen aankruisen.

De actieve speler mag dus twee resultaten aankruisen en de passieve spelers één resultaat.

Wil of kan de actieve speler geen getal aankruisen moet deze een kruis zetten bij "mislukte"worp, dit kost wel 5 punten....dus goed kijken en nadenken wat te doen.

Let wel, de getallen op de scoreblok worden alleen van links naar rechts aangekruist, vandaar dat je goed moet overwegen wat en waar aan te kruisen.

Lijkt misschien op deze manier een beetje verwarrend, maar dit is het niet. Als je de spelregels tijdens het spel bij je houd heb je het zo door en is dit dobbelspel een onwijs leuk en spannend spel. De spelregels heb je binnen de 5 minuten door.


Zoals gezegd is Qwixx een geluksspel maar ook een strategisch dobbelspel omdat je goed moet overwegen welke getallen in welke kleur je als eerste moet aankruisen.

Hoe meer spelers hoe leuker, heeft een speler bv alle kleuren in een kleur helemaal aangekruist gaat hij deze sluiten zodat een andere speler deze kleur niet meer kan gebruiken en word ook die kleur dobbelsteen uit het spel gehaald.

Onze conclusie voor dit dobbelspel:

Deze is bij ons niet meer weg te denken.

Willen wij gezellig een makkelijk spel spelen met toch wel strategische aspecten is dit spel een must.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.