Het populairste handelsspel werd in 1999 het spel van het jaar en is in 1995 uitgebracht. In 2012 is het spel vernieuwd, de spelregels zijn hetzelfde gebleven alleen is het artwork nu van kunststof en verfijnder.

De spellen van Catan word over de gehele wereld gespeeld en uitgebracht en is vertaald naar 25 talen. Het spel is waarschijnlijk zo enorm populair geworden i.v.m. de redelijk makkelijke spelregels.

Catan is een handelsspel dat zich afspeelt op een eiland waar je grondstoffen, hout, erts, graan,baksteen en wol bevinden. Het spel heeft wel uitdagingen en is te winnen door te spelen met strategie en tactiek. Geen spel zal het zelfde zijn omdat je nooit weet of je tegenspeler je dwars gaat zitten en je hierdoor weer een nieuwe strategie moet bedenken. Door deze eigenschappen is het spel gemakkelijk te spelen met de hele familie. Het is niet mogelijk dat je vroegtijdig het spel moet verlaten en ieder speler heeft de mogelijkheid om zijn/ haar doel te bereiken.

Het doel van elke speler is om dorpen en steden te bouwen en hiermee punten te verzamelen.

 Verder is het zo dat degene die als eerste een bepaald aantal overwinningspunten bereikt heeft het spel wint.Omdat het mogelijk is om een aantal overwinningspunten te scoren is het spel niet oneindig. Het komt dus op neer dat het niet mogelijk is om een tegenspeler uit te schakelen maar ieder speler moet ervoor zorgen om genoeg punten te scoren, overwinningspunten.

Voordat het spel begint krijgt elke speler een aantal grondstoffen waardoor het mogelijk is om te beginnen met straten , dorpen, steden en zeestraten te bouwen. Elke speler kan grondstoffen verzamelen met de door twee zeszijdige dobbelstenen.

Midden op het spelbord staat de rover, een struikrover. Deze rover kan je behoorlijk dwars zitten. Werpt een tegenspeler een 7 word de struikrover ingezet om je te dwarsbomen. Heb jij meer dan 7 kaarten met grondstoffen ben je verplicht om er de helft af te staan aan de bank. Dit kan je gehele spel en tactiek op zijn kop zetten.

Verdere spelregels vind je in het spel. Zet het bord op en lees de spelregels tijdens het spelen, je zal zien dat dit duidelijker is als de regels van te voren te gaan lezen.

Veel plezier met het spel en vergeet de uitbreidingen niet aan te schaffen indien ook jij dit spel helemaal het einde vind.

Schaf ze aan in een voordeelbundel om voordeliger uit te zijn.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.