Terra Mystica is geen Mens erger je en geen Monopoly.

Om Terra Mystica te kunnen spelen moet je het spel een aantal keren hebben gespeeld om goed te kunnen begrijpen. Houd de spelregels bij de hand en uiteindelijk gaat het lukken. Heb je de spelregels door en weet je hoe het spel te spelen , heb je 1 van de leukste en spannendste spelen voor je liggen.

Terra Mystica is een strategisch bordspel en zal niet snel vervelen. Beter nog , Terra Mystica zal nooit gaan vervelen.

Het is de bedoeling om met Terra Mystica de meeste punten te scoren. Wij zijn er wel achter gekomen dat je eerst voordat je punten wil gaan scoren  de gunsttegels moet gaan verzamelen. Hierdoor genereer je inkomsten en deze heb je later in het spel nodig om uiteindelijk punten te kunnen scoren.

Ga jij meteen voor de punten zal je later in het spel achter komen dat je niet genoeg inkomsten hebt en zal elke strategie die je misschien toch gaat  bedenken niet voor de winst gaan zorgen.

Verder in het spel kom je er achter dat er verschillende manieren zijn om punten te scoren ( deze staan ook vermeld in de spelregels, maar misschien zijn deze regels een beetje overweldigend)

Onthoud onderstaand  ( of ga het noteren)

Via speciale acties van je volk;

  • Via het wisselspoor (scheppen);
  • Via het scheepspoor;
  • Via stadstegels;
  • Via gunsstegels;
  • Via bonustegels;
  • Via scoretegels;
  • Via het elementenspoor;
  • Via het grootste gebied;
  • En via elke 3 priesters, arbeiders en/of munten.

Kies een bepaalde strategie en combineer waar je mee wilt beginnen. Elke strategie zorgt voor inkomsten en deze zijn en dit spel toch echt wel noodzakelijk, onthoud wel om de strategie continu te wijzigen cq aan te passen.

Ieder speler heeft een eigen plateau maar er is ook 1 speelbord en een elementenspoor. Op al deze 3 plekken kan je acties uit voeren.

Zet jij een actie in op je eigen plateau is deze actie alleen goed voor jouw. Zet je een actie in op het elementenspoor kan je de actie op meerder plekken uitzetten. Voer je  een actie uit op het spelbord kan dit op 1 plek, maar hier word een kracht bij ingewisseld. Voor de laatste twee opties kan je meer punten scoren, maar kijk altijd eerst wat je tegenspeler doet. Probeer ze allemaal uit, op deze manier kom je er achter welke actie het beste is.

Je eigen plateau is veld 1

Het elementenspoor is veld 2

Het spelbord is veld 3

Dit ter verduidelijking om evt kracht uit veld nummer 2 te halen en deze in veld nummer 3 te plaatsen. Op deze manier krijg je een andere krachtverdeling en zal je meer acties kunnen uitvoeren. De acties heb je uiteindelijk weer nodig om punten te scoren.

Je hebt ook de mogelijkheid om punten in te wisselen voor kracht om hiervan weer acties te kunnen uit voeren, klinkt logisch maar je kent niet de strategie van je tegenspeler. Dit kan ook verkeerd uit pakken. Kijk dus altijd goed wat je tegenspeler doet of de actie om punten in te leveren voor kracht zich uiteindelijk ook terugverdient.

Je kan er ook voor kiezen om naast je tegenspelers ( andere volkeren ) te gaan bouwen om deze in te sluiten. Heb je een ander volk ingebouwd kan deze niet meer verder bouwen, geen kracht op deze plek inzetten en geen punten meer verdienen.

Klinkt makkelijk, maar blijf na denken en volg nooit  dezelfde strategie. Deze zal je een aantal keren tijdens het spel aan moeten passen zoals al eerder vermeld.

Indien mogelijk ga meteen in de eerste ronden van het spel burchten of tempels bouwen. Hierdoor krijg je meteen meer kracht en meer acties en punten. Fijn als je deze alvast in je zak kan stoppen.

Er is een kaart aan het spel toegevoegd , de 4 kracht - 7 munten. Dit betekend dat je 4 krachten inwisselt voor 7 munten. Let op: Geld is niet alles.

Kracht en munten heb je nodig, de kracht is waardevoller dan de munten. Door werksters in te zetten kan je ook munten verdienen, dit maar als een Tip.

 

Tot slot,

Terra Mystica is een omvangrijk prachtig spel waarbij je op tientallen manieren aan geld, kracht en punten kan komen.

Nogmaals de Tip, speel je het spel voor de eerste of tweede keer houd de spelregels bij de hand. Stippel niet echt een strategie uit, deze moet continu worden gewijzigd .

Veel plezier met  dit prachtige spel.

 

Terra Mystica kopen


Taal Nederlands
Aantal Spelers 2-5
Leeftijd 12+
Categorie Expertspel - Bordspel voor volwassenen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.