Wild Serengeti is in Nederland uitgebracht door White Goblin Games  en speelt zich af in het Serengeti Gebied in Afrika Tanzania.

Het spel is bedacht door Gunho Kim en uitgebracht in juni 2022. Een vrij nieuw spel en toch al zo bekend en gewild.

Inmiddels zijn wij er ook achter waarom het spel zo snel zo populair is geworden.

Laten wij beginnen met het spelmateriaal, hier zijn wij best onder de indruk. De "bergen en bomen " , de houten dieren en de prachtige kaarten. 1 woord - geweldig mooi gedaan.

 • 1 Dubbelzijdig speelbord.
 • 1 Actiebord.
 • 1 Eeuwige rots. ( vergelijkbaar met de wooden ever tree uit Everdell )
 • 1 Startspeerfiguur.
 • 198 Kaarten: 168 Scènekaarten. 12 Grote migratiekaarten. 14 Specialistkaarten. 4 Overzichtskaarten.
 • 12 Ceremonietegels.
 • 50 Muntfiches.
 • 40 VFX-Fiches.
 • 40 Voedselfiches
 • 8 Slotfiches
 • 4 Videogalerijen
 • 8 Camera’s (2 per kleur)
 • 4 Scorefiches
 • 37 Houten dieren zoals Leeuwen 3 Luipaarden 3 Krokodillen 3 Jakhalzen 3 Hyena’s 3 Gieren 3 Giraffen 3 Olifanten 3 Neushoorns 3 Gazelles 3 Gnoes 3 Zebra’s 1 Neushoornvogel
 • en natuurlijk de spelregels ( 16 bladzijdes met duidelijke afbeeldingen, de tekst valt 100 % mee )

De spelregels hebben wij als eerste gepakt en het blijkt dat deze heel overzichtelijk en begrijpelijk is.

Via Google hebben wij gelezen dat het spel vooral tactisch en met strategie word gespeeld. Nou, wij zijn benieuwd.

Wij komen er achter dat het spel in 6 rondes word gespeeld. het doel : De beste documentaire maken, je bent dus in Serengeti in documentaire-maker.

Je moet proberen zoveel mogelijk scenekaarten te voltooien om het spel te kunnen winnen omdat je hiervoor punten scoort.

Begin van het spel

Leg het speelbord ( 2 zijden, je kan zelf kiezen welke je wilt spelen) op tafel en leg het actiebord ernaast. Plaats de dieren op de desbetreffende gebied

Zet de eeuwige rots ( deze moet je zelf in elkaar schuiven) naast het actiebord met de neushoornvogel op veld 1 en twee willekeurige ceremonietegels op velden 4 en 6.

De  migratiekaarten leg je gedekt naast de rots ( de grote stapel)

Aan de andere kant van het speelbord leg je de scènekaarten gedekt  neer. Leg er een voorraad fiches en munten bij. Het spel kan bijna beginnen.

Elke speler kiest een kleur en pakt een camera en een videogalerij. Een tweede camera zet je op plaat 0 op het scorespoor.

Vervolgens pakt elke speler 6 munten als startkapitaal en 8 actiekaarten en 3 specialisten.  Van de actiekaarten hou je er 4  en van de specialisten hou je er 1,  de rest leg je af.

De spelregels geven aan dat een potje rond de 90 minuten duurt. Zet de chips, koffie , bier or what ever maar klaar.

De eerste speler voert een basisactie uit op het actiebord, je mag je zoveel vrije acties uitvoeren als je maar wilt. Aan het einde van je beurt mag je maximaal 8 actiekaarten voor je hebben liggen. Heb je actiekaarten gespeeld mag je nieuwe "kopen". De kaarten kosten 1 munt per kaart.

Heb je meer dan 8 actiekaarten voor je liggen mag je deze inwisselen tegen munten, een perfecte module in het spel om aan extra munten te komen.

Je mag in elke beurt zoveel voedselfiches afleggen als je maar wilt. Voor elk voedselfiche die je aflegt mag je een dier een stap voorruitzetten naar een onbezet aangrenzend veld.

Ook mag je zoveel VFX-fiches afleggen als je maar wilt. Bij elke fiche die je aflegt mag je een scenekaart voltooien en een terreinsoort van die scenekaart negeren.

Een actie uitvoeren betekend dat je een dierencamera op een onbezet actieveld mag zetten. Op het veld staan de kosten , de hoeveelheid moet je dus betalen. Heb je geen munten meer zal je moeten passen. Zoals gezegd heeft elke speler aan het begin 6 munten, 3 munten mag je maximaal mee nemen naar de volgende ronde, de andere 3 munten kan je uitgeven maar hoeft niet.

Heeft elke speler zijn actie of acties uitgevoerd begint de volgende ronde.

Bij elke ronde worden de kaarten ververst. Elke speler ontvangt 6 of 7 munten in rondes 1-3 en 4-6. Let dus op hoe je de munten besteed, heb je geen munten meer moet je de ronde overslaan.

Je neemt in elke ronde nieuwe  6 scène-kaarten, 1 hou je gratis de andere 5 leg je af of je koopt de kaarten voor 1 munt per kaart.

De spelers die in ronde 4 en 6 de meeste dieren van de ceremonietegel op hun scenekaarten hebben staan verdienen punten. De speler op de eerste plaats krijgt 2 punten en degene op de tweede plaats krijgt 1 punt.

In de vierde en zesde ronde vind er een "migratie "plaats:

Trek van de grote migratiestapel en kaart en verwijder de dieren op de bruine velden bij 1-3 van je tegenspelers of op de bruine en blauwe velden van maximaal 4 tegenspelers. Deze dieren gaan terug op het actiebord.

 

Over VRIJE acties gesproken , deze kosten GEEN munten en kunnen dus vrij gespeeld worden.

Je mag altijd gratis Onvoltooide scènekaarten afleggen*. Onvoltooide scènekaarten inwisselen (2 kaarten voor 1 munt). Scènekaart voltooien en Voedsel- en VFX-fiches gebruiken.

Voor alle scenekaarten die voltooit zijn krijg je in ruil hiervoor bonussen zoals voedselfiches en VFX-fiches.

 

Is de zesde ronde gespeeld eindigt het spel en worden alle punten bij elkaar opgeteld. Misschien handig om tijdens het spel al de punten noteren die je hebt gescoord. Op deze manier weet je beter hoe je in het speel staat en wat je te doen staat om je tegenspelers te kunnen verslaan.

Hier nogmaals het doel van het spel:

Je maakt een documentaire over de dieren. Je plaatst de zeldzaamste dieren bij elkaar in een gebied  Zodra je de mooiste combinatie hebt gevonden draait de "camera "en sleep je punten binnen omdat je een scene hebt voltooid.

 

Wild Serengeti is een tactisch bordspel met een vleugje geluk omdat je nooit weet welke kaart jij of je tegenspeler trekt en welke actie er daadwerkelijk word uitgevoerd. Je denkwijze en acties moeten continu worden bijgesteld hetgeen het spel spannend houd tot de laatste minuut.

De vier mechanismen die het spel bevat zijn de

worker placement : Je plaatst een figuur op een locatie om een actie te doen

open drafting : Dit betekent dat er een open aanbod is van kaarten en elke speler  kaarten uit dit aanbod mag pakken

pattern building: meerdere patronen op het speelbord proberen te realiseren

set collection : bepaalde sets leveren punten op.

 

Conclusie :

Wild Serengeti is een prachtig spel om te spelen en vaak herspelbaar . Dit komt omdat je nooit weet welke kaart jij of je tegenspeler trekt. Ook is het leuk bedacht dat er twee kanten op het speelbord zijn.  Deze kan je naar hartenlust spelen.

Wij vinden Wild Serengeti ongekend leuk bedacht en heeft onwijs vele mogelijkheden. Het is tactisch en interactief omdat je continu op het zelfde speelbord bepaalde doen wil halen.

 

Het spel is zeker de moeite waard en spelduur van 90 minuten is wel correct. Let wel , de tijd vliegt bij dit spel

Een echte aanrader.

 

Wild Serengeti

 

Taal Prijs
Aantal Spelers 2-4
Leeftijd 10+
Categorie Bordspel - Strategie
Uitgever White Goblin Games
Spelduur ca 90 minuten
Auteur Gunho Kim
EAN Code 8718026305383

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.