Ark Nova is door White Goblin Games in Nederland uitgebracht en stond in Duitsland in 2021 al meteen het hoogste genoteerd.

In 2022 in Nederland uitgebracht en binnen no time volledig uitverkocht. Het blijkt dus dat er nog veel spellen fanaten voor "echte"bordspellen kiezen.

Een potje duurt al snel 2 uur, deze tijd kan je rekenen als je het spel meerdere keren hebt gespeeld.

 

Over het spel : Je beheert in Ark Nova een dierentuin en speelt met 1-4 spelers vanaf rond de 14 jaar.

Je bouwt dieren verblijven , koopt  dieren welke je in de verblijven stalt.

Bouw jij de populairste dierentuin? Je spaart populariteitspunten maar ook conservatiepunten. ( Je kan Ark Nova qua spelstijl vergelijken met Brass Birmingham , Wingspan etc.)

 

Inhoud van de doos:

Inhoud van het spel:

  • 1 speelbord ( centraal spelersbord)
  • 1 verenigingsbord ( gezamenlijk spelersbord)
  • 8 spelersborden ( eigen spelersborden)
  • 255 speelkaarten ( actiekaarten - spelerskaarten etc )
  • 129 houten onderdelen
  • meer dan 250 tegels en fiches ( allen netjes in bakjes bewaard, erg overzichtelijk )

 

Begin van het spel - elke speler ontvangt een eigen spelersbord met een blauwdruk van je dierentuin.

De twee andere borden in de doos is het centrale bord en een samenwerkingsbord. Ook kom je nog veel kaarten tegen in de doos en componenten welke je overzichtelijk op het centrale bord legt.

Elke speler legt 5 basiskaarten van links naar rechts tegen zijn/haar eigen spelersbord  ( er staan basisacties vermeld welke je kan uitvoeren als je aan de beurt bent). De kaart die het meest aan de rechte kant ligt is het belangrijkste, deze ga je als eerste spelen en schuift deze vervolgens helemaal naar links en de rest van de kaarten richting de rechte kant. Let dus goed op in welke volgorde je de kaarten neer gaat leggen. Op deze manier worden alle 5 basiskaarten gespeeld.  Kies de eerste actie , een verblijf bouwen en leg een dierenverblijfskaart op je spelbord. Nu zijn alle spelers naar volgorde aan de beurt om een actie uit te voeren.

Ben jij weer aan de beurt en heb jij een dierenverblijfskaart geplaatst ga je dieren op je actiekaart activeren en speel je een dierenkaart uit je hand . Je dierenverblijf is hiermee bewoont door de dierenkaart die jij hebt gespeeld. Op deze manier is elke speler in zijn ronde bezig om een dierentuin te bouwen.

In het midden van de tafel ligt het centrale bord.

Hier vind je het populariteitsspoor, het populariteitsspoor en de speelkaarten.

Verkoop entreekaarten  om te kunnen investeren in je dierentuin. Hoe meer je er kan verkopen hoe groter en mooier jij je dierentuin kan bouwen. Op het populariteitsspoor hou je je punten bij.

Op het conservatiespoor hou je de punten bij die je scoort met het vrijlaten van dieren in de natuur en als je bedreigde diersoorten een onderkomen biedt.

Dan hebben wij nog het samenwerkingsbord, de naam zegt het al, hier werken alle spelers samen.

Je werkt hier samen met alle dierentuinen uit andere continenten. Doe je dit op de juiste manier kan jij de dieren uit andere continenten voordelig in je eigen dierentuin krijgen.

Ook worden de universiteiten gesteund die onderzoeken verrichten en kunnen er van buitenaf donaties worden gedaan. Interessant tijdens het bouwen van je dierentuin.

Met al de bovengenoemde acties die je kan uitvoeren worden er punten gescoord.

 

Ben jij in staat om op het centrale bord de sporen van de populariteitsspoor en de conservatiespoor   te laten kruisen word het einde van het spel ingeluid.

 

Tip :

Probeer zo snel mogelijk dierenverblijven te bouwen zodat je er dieren in kan stallen. Zonder verblijven geen dieren.

Om te kunnen investeren ga op het centrale bord proberen zoveel mogelijk entreekaarten verkopen om de omzet te kunnen investeren in je dierentuin.

Het spel heeft veel ruimte nodig ivm de verschillen spelers borden, zorg voor een grote vrije ruimte om deze neer te kunnen leggen.

 

Een snabbeltje of iets te drinken is niet overbodig, de eerste keren als je het spel speelt zal je tussen de 2,5 tot 3 uur bezig zijn.

Bij ons zal dit spel zeker vaker op tafel komen, wij zijn fan,

 

Rechts - overzicht van de kaarten

 

 

Onder - het eigen speelbord en het centrale spelersbord

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.